Hoofd Menu
meest recente artikelen
Oorlog, Deel 3, door Sikke Cazemier
uit Historisch Leek 29- 01 , januari 2015
De meeste Leekster Joden die via Westerbork naar het Oosten werden afgevoerd, zijn om het leven gebracht in Auschwitz-Birkenau en Sobibor. In 1940 bestond al een barakkenkamp in Auschwitz (in het Pools Oswiecim ). Tussen 1940 en 1943 vond een geweldige uitbreiding plaats in het vlakbij gelegen Birkenau. Dit werd het dodenkamp van Auschwitz.
Oorlog Deel 2, door Sikke Cazemier
uit historisch Leek 28-03, juli/augustus 2014
Naarmate de oorlog verder vorderde, werden de maatregelen die ten aanzien van de joden werden getroffen harder, onmenselijker. Door Hitler en zijn hoogste medewerkers werd besloten “het joodse vraagstuk op te lossen” waarmee werd bedoeld de joden uit te roeien. Om de eigenlijke bedoelingen van de Nazi’s te verdoezelen, werd in de loop van 1942 gesproken over deportatie naar werkkampen in Duitsland of ook – wat vager – in “het Oosten”.
Daarbij zou een leeftijdsgrens worden gehanteerd, het familieverband gerespecteerd en briefwisseling mogelijk zijn. Harde maatregelen, maar velen geloofden in of hoopten op een betrekkelijk goede afloop. Een van de (zeer vele) maatregelen waarmee de joden werden geconfronteerd, was het verbod om joodse kinderen de openbare en bijzondere scholen te laten bezoeken. Zij moesten ingaande 1 september 1941 n aar eigen joodse scholen.
De leerlingen uit Leek bezochten met ingang van die datum een school in Groningen. Ze gingen met de tram. Ik kan mij niet herinneren dat dit gepaard ging met heftige protesten. Zij verlieten min of meer geruisloos de openbare school en gingen naar de stad. Iedereen vond dit kennelijk gewoon. Wat de joden daarvan vonden weet ik niet. Zij zwegen. Joodse veehandelaren mochten geen veemarkten meer bezoeken.
Op 11 augustus 1941 werden alle onroerende goederen van joden (grond en woningen) onteigend. De onteigende woningen werden voorzien van plakkaten waarop met chocoladeletters was gedrukt: RIJKSEIGENDOM.
Oorlog Deel 1, door Sikke Cazemier
uit Historisch Leek 28-02, april 2014
Volwassen mensen hebben vaak de gewoonte hun leven in bepaalde, van elkaar te onderscheiden perioden in te delen. Er wordt gesproken over de kindertijd, schooltijd, de jeugdjaren, studiejaren, huwelijksjaren, de tijd dat de kinderen nog klein waren enz. Allerlei indelingen zijn mogelijk naarmate men ouder wordt.
De ouderen onder ons, die de jaren 1940 - '45 bewust hebben meegemaakt, spreken nog vaak over: vóór de oorlog, in de oorlog en na de oorlog of na de bevrijding. Jongere generaties kennen deze indeling van het leven niet en naarmate de oorlog verder achter ons komt te liggen, zal onze tijdsindeling voor degenen die er niet bij waren, steeds minder worden begrepen.