Hoofd Menu
meest recente artikelen
Gevelstenen en scheepvaart
Op de laatste ledenvergadering op 27 november hield Martin Vinken (aansluitend bij de scheepvaarttentoonstelling) een lezing over gevelstenen die te maken hebben met de scheepvaart. Hieronder enkele van deze gevelstenen.
Klik op een afbeelding voor een grotere weergave
Dordrecht
Dordrecht
Groningen
Groningen
Zwolle
Zwolle
Leeuwarden
Leeuwarden
Amsterdam
Amsterdam
Brielle
Brielle
Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
http://historischleek.nl/index.php?limitstart=6#sigProIdbdcf4eb55f
Opening Scheepvaarttentoonstelling
Op vrijdag 8 november werd In de haven van Leek de tentoonstelling 400 jaar scheepvaart in het Westerkwartiergeopend. De openingshandeling werd verricht door wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier.
Zie ook de website van museum Nienoord
Hier een foto-impressie
http://historischleek.nl/index.php?limitstart=6#sigProId9d8bf080d7
Inleiding en hoofstuk 1 van onze special t.g.v. de tentoonstelling:
Jan Ernst Douma - 500 jaar Reformatie 1517-2017
Historisch Leek 31-4, oktober 2017
Het jaar 1517 kan in de geschiedenis van het christendom als een ‘kanteljaar’ worden beschouwd. Op 31 oktober 2017 is het precies vijfhonderd jaar geleden dat de Duitse monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de aflaat aan de deur van de ‘Schlosskirche’ in Wittenberg bevestigde. Daarmee luidde hij onbewust de Reformatie* in; een ‘beweging’ die tot gevolg had dat er van het eeuwen eerder opgebouwde ‘100 %’ katholicisme na de Reductie * in 1594 in ons land nog geen 5% restte.
Met 83 tekeningen van kerkgebouwen heeft Jan Ernst Douma de fysieke invulling van het religieuze landschap in het huidige Groninger Westerkwartier in 2015 vorm gegeven.
In de tentoonstelling JAN ERNST DOUMA - 500 JAAR REFORMATIE (1517-2017) in Museum Nienoord te Leek vormen deze tekeningen een centraal thema.
U krijgt achtergrondinformatie over de opkomst, bloei en ondergang van het katholicisme en hoe het religieuze landschap na de Reformatie en de Reductie veranderde.
Lees het hele artikel als PDF.
Abraham Santee Leuringh 1796 - 1863 Deel 2, door Sikke Cazemier
Historisch Leek 31-3 juli/augustus 2017
In 1856 meldde A.S. Leuringh via een advertentie in de Groninger Courant het plotseling overlijden van zijn echtgenote Adriana van Roijen:
Heden morgen overleed onverwacht, na een langdurig lijden, mijne beminde Echtgenote ADRIANA VAN ROIJEN in den ouderdom van ruim acht en vijftig jaren, en na eene gelukkige echtvereniging van 21 jaren. Diep bedroefd staar ik haar met mijne kinderen en hare eenige zuster na. Hoe zwaar ons dit verlies valt te dragen, zal ieder kunnen beseffen, die de dierbare overledene gekend heeft.
Leek, den 28 Nov. 1856
A.S. LEURINGH
Als die eikenboom kon praten
Kees Kleiker als onderduiker in de oorlog 1940 –1945,
door Jacob en Geert Kleiker
Uit Historisch Leek nrs 29-03 t/m 31-01
deel 1
uit Historisch Leek 29-03, juli/augustus 2015
Als die eikenboom kon praten’ is de weerslag van de zoektocht van de broers Jacob en Geert Kleiker naar gegevens over de oorlogstijd 1940-1945 en het onderduiken van hun vader Kees Kleiker.
Veel mensen en locaties in het Zuidelijk Westerkwartier, maar ook daarbuiten, spelen hierin een rol. Het uitgebreide en rijk geïllustreerd verslag, dat als boekwerk in een beperkte oplage is uitgegeven, kent de volgende hoofdonderwerpen:
- Het gezin Kleiker aan het begin van en gedurende de oorlog;
- De onderduikadressen van Kees Kleiker;
- De NSB’ers en hun dubbele moraal;
- Nederlandsche Arbeidsdienst.
deel 2
uit Historisch Leek 30-02, april 2016
Het Scholtenhuis te Groningen was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst, de SD, verantwoordelijk voor Noord-Nederland. Het Scholtenhuis was berucht onder de bevolking van Noord-Nederland. Zeer gevreesd waren de ondervragingsmethoden. Iedereen in Groningen wist dat als men naar het
Scholtenhuis werd gebracht, het wel eens heel slecht met je kon aflopen. Joden, onderduikers en verzetsmensen
werden naar het Scholtenhuis gebracht. Joden werden doorgestuurd naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen
deel 3
uit Historisch Leek 30-03, juli/augustus 2016
In de vorige twee afleveringen zijn de volgende hoofdstukken – hier als geheugensteuntje weergegeven – aan de orde geweest:
Het gezin Kleiker
Het begin van de oorlog
Naar Lettelbert
BoerderijKlaver Oproep voor de arbeidsdienst
Kamp Nuis
Onderduiker bij de familie Pieter de Boer in De Poffert
Weer terug
Weer terug naar huis in Lettelbert
Het Scholtenhuis
Onderduiker bij de familie Klaver in Oostwold.
Dat eindigde met de opmerking dat de Duitsers radio’s vorderden en hoe deze maatregel werd omzeild.
deel 4
uit Historisch Leek 30-04, oktober 2016
Buren familie Tel
Boter werd vroeger op boerderijen gemaakt in eenvoudige houten karntonnen. Na het karnen werden het samengeklonterde vet (dat de grootte van erwten had) en de ontstane ‘karnemelk’ (die vrijwel vetloos was) van elkaar gescheiden. Het vet - dat nog restanten karnemelk bevatte - werd flink gekneed en zo ontstond er boter (die flauw en ietwat zoetig smaakte).
Lees het hele artikel als PDF
deel 5 (slot)
uit Historisch Leek 31-01, januari 2017
Goitse van der Werff
Onderstaande tekst kregen wij tijdens onze naspeuringen onder ogen. Het beschrijft hoe Goitse van der Werff in de oorlog aan zijn einde kwam. Vervolgens wordt de begrafenis beschreven zoals die in een regionale krant is opgetekend:
Goitse van der Werff doodgeschoten te Een
Toen ze bij Peet de Boer niet langer konden blijven, hebben ze een paar dagen met auto en al in een bos gezeten en gaan op 21 oktober 1944 met hun wapens naar Alje Vos te Een, in de gemeente Norg, maar dicht bij Zevenhuizen...
De voormalige Hervormde kerk van Enumatil, door Kees Kugel
uit Historisch Leek 31-02, april 2017
Wie ’s zomers na een flinke wandeling of fietstocht is neergestreken op het terras van Tante Til in Enumatil en wachtend op de bestelling naar het huis aan de overkant van de weg kijkt, ziet iets merkwaardigs: in de gevel van dat dubbele woonhuis zijn de contouren van kerkramen te zien. De vraag die bij een heerlijk kopje thee bij je opkomt is: wat is de geschiedenis van dit woonhuis in Enumatil? Je gaat je erin verdiepen en er ontrolt zich een boeiend stuk regionale kerkgeschiedenis.