Historische Kring gemeente Leek e.o.

Nieuwsflitsen

  • Stambomen

    In het menu bovenaan zijn bij Genealogieën  de stambomen te vinden van het geslacht Leuring, en van de bewoners van de borg Nienoord.
    Bij Weblinks zijn verwijzingen naar nog meer genealogieën te vinden

     
  • facebook

     

Een blijvend eerbetoon

logozwart

 Het spoor volgen - wandelroute van Leek naar Westerbork
tien wandelingen met een geschiedenis

 hetspoor

 2017 - Van september t/m november 2015 is in het museum Nienoord in Leek de tentoonstelling Shalom en Moi, over de Joden in het Westerkwartier en het Noordenveld gehouden.
Naar aanleiding hiervan - en op initiatief van Herman Oosterman - heeft de werkgroep WLW van onze vereniging een wandeling ontwikkeld die zoveel mogelijk de route volgt waarlangs  61 Leekster Joden in de Tweede Wereldoorlog naar Westerbork werden afgevoerd en daarna in Duitsland  vermoord.
De route is een blijvend eerbetoon aan deze Joden en is gemaakt onder verantwoordelijkheid van de Samuel Levistichting, IVN en de Historische Kring. De auteurs zijn Herman Oosterman; Edith Barf; Niels Berndes; Agaath Biesma et.all

De routebeschrijving  is opgenomen in een wandelgids Het spoor volgen - van Leek naar Westerbork,  uitgave Historische Kring 2017, ISBN: 978-90-7798-991-3, circa 120 pagina's, met 10 trajecten van in totaal 110 km, kaarten, informatie over de geschiedenis van de joden en veel foto’s. De gids  - oplage 500ex. - is bijna uitverkocht, wellicht nog  te koop  bij het infocentrum Nienoord.