Historische Kring gemeente Leek e.o.

Nieuwsflitsen

  • Stambomen

    In het menu bovenaan zijn bij Genealogieën  de stambomen te vinden van het geslacht Leuring, en van de bewoners van de borg Nienoord.
    Bij Weblinks zijn verwijzingen naar nog meer genealogieën te vinden

     
  • facebook

     

Korte inhoud  Historisch Leek 25-3, juli-augustus 2011

Jongsma's schoolmeestersrapport, deel 2, door   Jaap Diepstraomslag2011
De auteur vervolgt zijn verhaal aan de hand van het bekende schoolmeestersrapport. In dat rapport worden vragen gesteld aan de schoolmeesters van de dorpen , dus ook aan de schoolmeester van Oostwold. Vragen als: Welke rivieren, stroomen, maren, kolken of diepen worden er in uwe kerkelijke Gemeente gevonden? of Is er ook een opschrift op uwe torenklok en zoo ja; hoe luiden die? enz. worden beantwoord door schoolmeester Jongsma. De oudste foto's van de oude kerk (voor 1908) zijn afgedrukt bij het verhaal. In kaders wordt meer informatie gegeven over het dorp Oostwold.

Den Eikelaar, een gebouw met historie, deel 1, door Nelie Kemme
Tijdens de publicatie van dit artikel is Nelie Kemme overleden. Ze was al lang ziek maar was altijd actief met het schrijven van artikelen over de historie van vooral Lettelbert, De Oude Ulo en nu dus ook over Den Eikelaar.
In maart 2011 is de nieuwbouw van crisiscentrum Hospitium Den Eikelaar in Leek in gebruik genomen, onder verantwoordelijkheid van Stichting ZIENGG,  gevestigd in Leeuwarden.