Korte inhoud  Historisch Leek 25-4, oktober 2011omslag2011 

 

Jongsma's schoolmeestersrapport, deel 3, door Jaap Diepstra
Het dorp dat centraal staat in de jaargang 25 (2011) van Historisch Leek is Oostwold. Jaap Diepstra vervolgt in dit nummer zijn verhaal aan de hand van het bekende schoolmeestersrapport. In dat rapport worden vragen gesteld aan de schoolmeesters van de dorpen , dus ook aan de schoolmeester van Oostwold. Deze keer komen vragen uit het schoolmeestersrapport aan de orde als
"Welke Fabrieken, Trafijken of Handwerken worden daar bedreven?"

Schoolmeester Jongsma. beantwoordt de vragen in het rapport. Interessant om te lezen hoe het toeging in de 19e eeuw in het dorp Oostwold. Ook over de Lagemeeden en het oude kerkhof wordt verteld. Foto's en kaartjes verluchten het verhaal.


Den Eikelaar, een gebouw met historie, deel 2, door Nelie Kemme
Tijdens de publicatie van dit artikel is Nelie Kemme overleden. Ze was al lang ziek maar was altijd actief met het schrijven van artikelen over de historie van vooral Lettelbert, De Oude Ulo en nu dus ook over Den Eikelaar.
In maart 2011 is de nieuwbouw van crisiscentrum Hospitium Den Eikelaar in Leek in gebruik genomen, onder verantwoordelijkheid van Stichting ZIENGG die gevestigd is in Leeuwarden.

De nieuwbouw vervangt het voormalige pand aan de Oldebertweg 61 in Leek, omdat het oude pand niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. De historie van Den Eikelaar zit niet in het monumentale karakter van het pand, maar meer in het verhaal en de ontwikkelingen van de crisisopvang die in Den Eikelaar werden verleend.
Nelie heeft dat op haar eigen wijze prachtig beschreven in twee afleveringen.Aflevering 2 begint in 1986, als het tijdperk van de nonnen definitief wordt afgesloten en als de dagelijkse leiding van Den Eikelaar door de adjunct-directeur mw. Joke Bezema wordt overgenomen.

Aan het slot van aflevering 2 schrijft de redacteur, Geert Hadders, een Ter nagedachtenis aan Nelie Kemme.

De Gavekoek, door Siebrand Homan
Tussen de Gave en het Hoendiep, ten n.o. van Oostwold staat een boerderij met een geschiedenis. Zo rond 1960 is er een boekje geschreven over Gavekoek. Heel gek want iedereen zegt Gavehoek.
Siebrand Homan brengt ons op het spoor. Het verhaal houdt zich bezig met geschiedenissen van boerderijen ten noorden van Leek. Er wordt uit de doeken gedaan waarom we nu Gavehoek zeggen en schrijven en in de archieven  Gavekoek staat: een verschrijving? .

De familie Reitsema;herinneringen aan een slagersleven, door Corrie Veldman-Reitsema
Corrie is jarenlang vrijwilligster geweest voor onze vereniging. Ze heeft verhalen geschreven, samen met Ko Doedens, over de neringdoenden in Leek. Nu schrijft ze een historie van haar eigen familie. Corrie vertelt over de slagerij en hoe zij dat heeft beleefd. Zij zegt zelf:
"Om de serie over neringdoenden af te ronden wil ik graag iets over het leven van mijn ouders Gerrit Reitsema en Pieterdina Ploeg vertellen. Het zijn voor mij herinneringen. Mijn ouders zijn overleden, dus kan ik hen niet meer vragen of alles op waarheid berust."
Verhalen van Leeksters zijn belangrijk. Of ze nu op waarheid berusten of dat het gekleurde herinneringen zijn; wat maakt het uit. Herinneringen zijn herinneringen en belangrijk om te vertellen. Het verhaal van Corrie voegt iets toe aan de Leekster geschiedenis.