Korte inhoud  Historisch Leek 25-1, jan 2011


 In het jaar 2011 staat Oostwold centraal in de afleveringen van Historisch Leek

Oostwold, Het omslagartikel,door Jaap Diepstra
Hoe en wanneer Oostwold is ontstaan is niet meer na te gaan. Duidelijk is wel dat Oostwold (Oestvold) al bestond in 1514. Vermeld wordt dan dat de kerk en het dorp wordt geteisterd door oorlogsgeweld tussen de Saksische hertog en de stad Groningen. Oostwold zal toentertijd niet erg groot zijn geweest. Er was een kerk met enkele huizen er omheen. Verder verspreid wat boerderijen.
Later is er op de zandrug het dorp Oostwold ontstaan met een eigen school en heel wat later industrie: Erica II aan de Munnekevaart. De oude kerk is afgebroken in het begin van de vorige eeuw en er is een nieuwe kerk gebouwd, Peter Wortel is nu eigenaar van de kerk en van het kerkhof.Het artikel is verlucht met oude en en nieuwe foto's.

Piet Zielstra (1896 – 1967), door Harry Siegers
Een beeldverslag van een begrip in Leek: kapper Piet Zielstra met klanten van burgemeester tot arbeider. De meeste foto's zijn afkomstig uit een fotoalbum waarvan de eigenaresse, inmiddels behoorlijk op leeftijd, alle jaartallen niet meer weet. Schitterende sepiafoto's van bijvoorbeeld het 25-jarig huwelijksfeest van het echtpaar Zielstra in 1947 met Leekster kennissen.

Reacties van lezers, door Siebrand Homan
Regelmatig reageren lezers van ons kwartaalblad op geplaatste artikelen. Dat gebeurt schriftelijk of via deze website l .
Deze keer zijn er drie reacties:
reactie 9: Sikke Cazemier geeft een aanvulling op het artikel van Epko Bult over Vondsten in de toren van de kerk van Oostwold.
reactie 10: Albert Graansma geeft een aanvulling op het artikel van Sikke Cazemier,Van Grietman naar Burgemeester.
reactie 11: Harry Siegers reageert op het verhaal over de boderijders Homan. Siegers voegt belangrijke informatie toe aan het artikel: de 50.000ste bedrijfswagen van DAF bleek besteld te zijn door de firma Homan (Zwaluw).

Een paapse jonkersfamilie en de uitbaters van een 'Nieuwe Tap' : de eerstelingen van Nietap. (deel 4, slot), door Geert Hadders
(De) Nietap is van oorsprong agrarische en (De) Leek bestond van oorsprong uit neringdoenden. Nietap werd een vrije douaneplaats en Leek werd geleid vanuit Nienoord; een doorgangsroute van turfschepen. Natuurlijk zijn er veel samensmeltingen geweest en die zijn er nog: Leek en Nietap zijn samen één dorp, terwijl het ene deel in de provincie Groningen ligt en het andere deel in de provincie Drenthe. Het ene deel is gemeente Leek en het andere (kleinere) deel is gemeente Noordenveld.. Geen wonder dat er regelmatig wordt gesproken over fusie van de gemeente Leek en de gemeente Noordenveld. Beide gemeenten hebben ook dezelfde belangen en lopen in elkaar over: Leekstermeer. Al met al een verhaal dat maar weer eens pleit voor een provincieoverstijgende gemeente.