Historische Kring gemeente Leek e.o.

Korte inhoud  Historisch Leek 27-3, juli/augustus  2013

omslag27 04De familienaam Ruiter in het Westerkwartier van Groningen, door Arnold Ruiter
Arnold Ruiter stelde zich de vraag uit welk gebied zijn familie zou komen en wat is de betekenis en oorsprong van mijn achternaam. De auteur volgt het spoor terug te beginnen bij zijn vader die in Noordhorn werd geboren en zijn opa ergens in Roden. Negen generaties weet de schrijver op te sporen!

 Auwema, eigenerfden in Tolbert, door Leo Martinus
Tijdens een zoektocht naar zijn voorouders stuitte Leo Martinus hij op de achternaam van een van zijn voorouders: Auwema. Dat was de aanleiding om een boek te schrijven over de Auwema’s in Tolbert en verre omgeving. In 1413 moet er een ‘Auwemaburgt bij Toldebert’ zijn gebouwd!.
In een 160 pagina’s tellend boek in kleur gedrukt, vertelt Martinus het volledige verhaal van de Auwema’s! In het najaar komt het boek uit: Auwema, eigenerfden in Tolbert. De inschrijving is inmiddels geweest en er hebben zich velen opgegeven als koper. Het is nog niet te laat: in oktober kan het boek gekocht worden in diverse boekhandels en via de Historische Kring Gemeente Leek e.o. en Fredewalda.

Grasdrogerijen in de gemeente Leek, deel 2, door Henk Cazemier

In deel 2 van Grasdrogerijen gaat het vooral over de drogerij in Midwolde. Aan de hand van notulen en krantenartikelen probeert Cazemier inzicht te geven in het oprichten van een grasdrogerij en wat dat zoal inhoudt. In de periode van het ontstaan van de grasdrogerijen werden er door de boeren in veel plaatsen bijeenkomsten belegd met het doel om te komen tot het oprichten van een coöperatie van boeren die een grasdrogerij exploiteert. Gedroogd gras was krachtvoer voor de koeien in de wintermaanden!

 Wie was…Tiete Bos (1914-1990), door Siebrand Homan
Tiete Bos was eerst huisschilder in Nietap, hij was zijn vader opgevolgd. Later schilderde hij decors in het Corsotheater en maakte lampen in Art deco-stijl. Ook was hij één van de creatieve krachten achter de gondelvaart, samen met Simon Gunter

Boek over Anna van Ewsum :Kortingsactie voor leden Historische Kring.
Het boek ‘Anna van Ewsum, Haar afkomst, haar leven en haar wereld’ van Wouter van Schie geeft een volledig beeld van het leven van Anna. Vele illustraties zijn in het boek verwerkt.

Leden van HKGLeo kunnen het boek tegen gereduceerde prijs kopen bij de auteur zelf; Kluftlaan 2 te Leek.