Historische Kring gemeente Leek e.o.

Korte inhoud  Historisch Leek 27-4, oktober  2013

 
omslag27 04Deze keer komt er in Historisch Leek slechts één onderwerp aan de orde: De Drachtster Tram. Het is namelijk 100 jaar geleden dat de Tram voor het eerst reed van Groningen naar Drachten en omgekeerd. De tramverbinding werd op woensdag 1 oktober 1913 feestelijk geopend.
de tram zal zich tot mei 1985 elke dag door Nietap, via de drukke Tolberterstraat en door Tolbert naar Drachten verplaatsen. In deze special zullen de aanloop, de hoogte- en dieptepunten en de sluiting van het traject in de gemeente Leek en Nietap uitgebreid aan de orde komen.
De redacteur gebruikt vooral artikelen uit de Leekster Courant om een beeld te schetsen hoe alles in zo’n 73 jaren is verlopen.
Deze keer wordt er geen korte inhoud van elk hoofdstuk gegeven, die zou elke keer kort samen te vatten zijn met de zin: Herinneringen aan de Drachtster tram, zoals die opgetekend zijn in de Leekster Couranten.

Dit themanummer bestaat uit een soort inleiding: Honderd jaar Drachtster Tram 1913 – 2013 en vier ‘hoofdstukken’:

Hoofdstuk 1
Drachtster stoomtram deed historie herleven. De Leekster Courant doet melding van een echte ouderwetse stoomrit waarbij een aantal passagiers in oude kleding was gestoken w.o. de toenmalige burgemeester Zwart.

Hoofdstuk 2
Speciale Uitgave Leekster Courant zaterdag 28 april 1973. In deze herinneringskrant staat veel te lezen over wat er allemaal aan de opening van de trambaan in 1913 vooraf ging; een historisch bericht!

Hoofdstuk 3
Hierin wordt weer veel historie van de Tram opgehaald: over de passagierstram en de goederentram en over de aanloop tot de laatste rit in mei 1985.

Hoofdstuk 4
DRACHTEN-GRONINGEN van de baan. Letterlijk van de baan! In een geïllustreerd blad werd aan de opheffing van de Drachtster Tram een artikel gewijd. De baan werd weggebroken en  de Tram leeft nu alleen nog voort in de herinnering van veel Nietappers, Leeksters en Tolberters.

Er zijn nog veel foto’s  van de Drachtster Tram. Tijdens een tentoonstelling in Museum Nienoord, kan men veel foto’s zien en wat gebruiksvoorwerpen die met de tram te maken hebben. De tentoonstelling wordt door de HKGLeo ingericht. Op 7 december  2013 is de tentoonstelling open. Er is fan ook een streekproductenmarkt op Nienoord. Men kan gratis doorlopen en de tentoonstelling de Drachtster Tram bekijken. Ook rond de kerstdagen is de tentoonstelling te bekijken in één van de zalen van Museum Nienoord. Het was  bedoeling dat de tentoonstelling op 2 november openging en dat is ook aangekondigd  in de bijlage van Hist. Leek, maar de gemeente sluit Nienoord af i.v.m. de herinrichting van Leek. Dus: 7 december 2013: tentoonstelling Drachtster Tram.