Historische Kring gemeente Leek e.o.

De Schilhoek

  schilhoek03

 

Langs het Hoofddiep werd jong eikenhout ontdaan van de schillen. De schors werd gedroogd en gemalen en werd ‘run’ genoemd. Het werd verkocht aan de leerlooiers voor het bewerken van huiden tot leer. Ook werden de van schil ontdane takken gedroogd en als takkenbossen verkocht  aan de bakkers voor gebruik in de ovens. Lange rechte takken werden gebruikt als bonenstaken. De dikkere restanten werden door de boeren gebruikt als afrasteringspalen en voor landhekken, de zogenaamde wringen. De joodse firma Aptroot had aan de Schilhoek een meubelfabriek en –magazijn.

Na de Tweede Wereldoorlog stonden enige tijd enkele woonwagens langs de Schilhoek. Er heerste toen in ons land een enorme woningnood. Op de achtergrond rechts is de scheepshelling van Nietap te zien. Het is een langshelling waar  schepen tegenop konden worden gesleept en vervolgens gerepareerd. De laatste eigenaar was Hessel Veenstra. Vroeger werden hier ook wel nieuwe schepen gebouwd. Op deze plek is in 1813 Barkmeijer begonnen, nu Barkmeijer Shipyards in Stroobos.

De Schilhoek is nu de toegangsweg tot de parkeerplaats ten behoeve van het ‘zwemkasteel Nienoord’ en het informatiecentrum Nienoord. Vanaf de parkeerplaats gaat een toegangsweg naar het jeugdpark Nienoord en de borg en museum Nienoord.

naar bordje 3