Historische Kring gemeente Leek e.o.

Station Leek

 station01

 
De Nederlandse Tramweg Maatschappij, NTM, gevestigd te Heerenveen was met name in Friesland actief met de aanleg van tramwegen. Men spreekt van tramwegen als de rails door dorpen en steden gaan. Dit in tegenstelling tot de spoorwegen die in oorsprong buiten de steden waren aangelegd. Op de tramwegen konden gewone treinen rijden net als op de spoorwegen.
Op 1 oktober 1913 werd begonnen met de aanleg van de tramweg van Drachten naar Groningen. Er kwamen 3 stations aan te liggen: Drachten, Leek, en Groningen. Tussen de verschillende stations lagen tramhaltes zoals in Tolbert, Nietap. Roden en Peize.
Bij station Leek lag een rangeerterrein, stond het huis van de stationschef en was een watertankstation. De tramlijn was zowel voor personen- als vrachtvervoer.
Door de opkomst van autobussen werd het personenvervoer steeds minder en werd in 1948 beëindigd. Op 8 mei 1948 reed de laatste personentrein. De lijn Drachten-Groningen ging over naar de busonderneming  ESA die echter van Leek niet via Roden en Peize maar via Midwolde en Hoogkerk naar Groningen reed. Het vrachttransport per tram ging wel door, niet meer door de NTM maar door de Nederlandse Spoorwegen, de NS. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kwam ook aan het vrachtvervoer per trein een einde en aan het eind van die jaren werd de tramweg opgebroken.

station03 

naar bordje 23