Korte inhoud Historisch Leek 29-1, januari 2015
't Boek van Zwart, door Albert Graansma
Burgemeester Zwart nam in 1984 afscheid als burgemeester van de gemeente Leek. Hij was o.a. bekend door zijn uitspreek: "Ik wil op mijn afscheid veel cultuur en weinig vreterij". Zo ontstond een album amicorum, dat werd uitgegeven door het Bureau Culturele Zaken gemeente Leek in samenwerking met drukkerij De Wieck; redacteuren waren Jur Engels en Jan Kooistra, met vele bijdragen van bekende en minder bekende personen uit de gemeente. Dit boek is te leen in onze bibliotheek.
Frodovvalda-Ontginning vanaf de rivier', doorJoost Eskes
Een artikel over 'landschapsgeschiedenis'. Truus Veldhuis heeft onderzoek gedaan naar het ontstaan van deze streek. Haar studie heet Nederzettings- en ontstaansgeschiedenis van Vredewold in het Westerkwartier van de provincie Groningen (ca 700 – ca 1500 ad). Het is een RUG- masterscriptie over landschapsgeschiedenis. Veldhuis heeft een fraaie studie gedaan naar de bewoningsgeschiedenis van onze streek in de Middeleeuwen. Eén van de vernieuwde inzichten is dat het gekanaliseerde riviertje de Matsloot ooit de levensader van dit gebied was. U kijkt ongetwijfeld anders naar het gebied ten noorden van Leek na het lezen van dit artikel of het boek
Oorlog deel 3, door Sikke Cazemier
De auteur zet wederom persoonlijke herinneringen op papier. In deze aflevering een overzicht van Joden die vanuit Leek zijn weggevoerd naar Westerbork of Vught en die in de concentratiekampen in Duitsland zijn vermoord. Het artikel sluit goed aan bij het voornemen om in oktober 2015 een aantal Stolpersteine te plaatsen in Oostwold en leek, stenen die doen herinneren aan vermoorde Joden.
Over de tekening van Bauko, nar van Van Ewsum, door Wouter van Schie
In het fraaie boek over Anna Van Ewsum, dat in 2013 werd uitgegeven, wordt de nar Bauko besproken. Er staat een illustratie in kleur bij van zijn gedenksteen. Bauko was waarschijnlijk huisnar bij de familie Van Ewsum op Nienoord. Over de huisnar en zijn vermoedelijke sterfjaar 1552, gaat dit artikel. Van Schie deed een toevallige ontdekking over de nar toen hij op zoek was naar teksten van gedichten die hoorden bij de familieportretten van de Van Ewsums.
Zevenhuizen en omstreken, daar heb ik een verhaal over, door Jan Aalders
Aalders schrijft verhalen op over eigen ervaringen. Verhalen die zich afspelen in Zevenhuizen en ruime omgeving. Over zijn opa die een piepklein winkeltje had aan de Haspel in Zevenhuizen; en over lagere scholen zoals de School met de Bijbel te Oostindie en de Meester Reyntjesschool aan de Hoofddiep. En het gaat ook nog over de Ulo te Leek, die door Aaalders werd bezocht vanaf 1956.
De familie Denneboom, door Esther Koops en Anneke Michel
Zo rond 1895 nam Hartog Denneboom de manufacturenzaak over van zijn schoonouders. Hij was in Beilen geboren en getrouwd met Duifje Lehmans. De intelligente en energieke Denneboom kwam in 1917 naar ' t Piepke in Leek. Het pand staat er nog en is eigendom van de familie Schuiling. Een reclameopschrift op een muur gaat gerestaureerd worden.
Denneboom en zijn gezin gingen boven de winkel wonen. Denneboom was actief in vele verenigingen en hij zat ook in het bestuur van de Joodse Gemeenschap van Leek. Dit artikel past uitstekend bij de komende tentoonstelling in de herfst van 2015 over de Joodse gemeenschap in het Westerkwartier en het Noordenveld op Nienoord. Voor het voormalige huis van de familie Denneboom zullen ook Stolpersteine worden geplaatst.