Historische Kring gemeente Leek e.o.

Shalom en Moi en wandeling Leek-Westerbork

wandelingVoor

 

Van 3 september t/m 3 november 2015 is in het museum Nienoord in Leek de tentoonstelling Shalom en Moi, over de Joden in het Westerkwartier en het Noordenveld gehouden.
Daarnaast heeft onze vereniging - op een voorstel van Herman Oosterman -het initiatief genomen een wandelroute te ontwikkelen die zoveel mogelijk de route zal volgen waarlangs  61 Leekster Joden in de Tweede Wereldoorlog naar Westerbork werden afgevoerd en daarna in Duitsland  vermoord. De hele route wordt gemaakt onder verantwoordelijkheid van de Samuel Levistichting, IVN en de Historische Kring.

De eerste twee  trajecten,  een rondje Leek en Leek-Roden, zijn klaar. De wandeling gaat langs woonhuizen en monumenten van Joden. De route is 17 km lang en opgenomen in een boekje - 32 pagina's, formaat 11,5 cm x 21.5 cm dus passend in een jaszak - met routebeschrijving, toelichting  en kaarten.  Het is te koop in onze bibliotheek aan de Tolberterstraat en bij diverse verkooppunten in de regio (Bruna Leek, Daan Nijman Roden, infocentrum Nienoord).