Historische Kring gemeente Leek e.o.

Korte inhoud Historisch Leek 30-1, januari  2016

 

omslag30 01Dit nummer van Historisch Leek staat in het teken van gebeurtenissen in 2015  waaraan de Historische Kring heeft meegewerkt: Stolpersteine, tentoonstelling Shalom en Moi. opknappen van een reclame”bord” in Nietap, enzovoort.
Er zijn verslagen, historische achtergrondenen fotoreportages.

‘Bomen in Leek’ door Wigbold van Ewsum jr. (Geert Hadders)

Het herinrichtingsproject Leek-Nietap werd in september 2015 officieel afgesloten. Wigbold van Ewsum (alias Geert Hadders) verscheen in oud kostuum en hij liet zijn licht in dichtvorm schijnen over het nieuwe centrum van Leek. Het 1e exemplaar van Historisch Leek (’t) LEEK als vanouds” werd aan de burgemeester van Leek overhandigd. De tekst van het mooie verhaal kunt u in Historisch Leek lezen.

Shalom en Moi, de wandeling, door Herman Oosterman

Het eerste deel van de wandeling Leek-Westerbork werd door Herman Oosterman gepresenteerd en het eerste exemplaar werd aangeboden aan Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting.


Shalom en Moi, de openingstoespraak door Ronald Leopold

Ronald Leopold opende de prachtige tentoonstelling Shalom en Moi met als onderwerp de Joden (shalom) te midden van de Leekster bevolking (moi). Ronald Leopolds toespraak is integraal afgedrukt. U moet weten dat Ronald in Leek heeft gewoond aan de Oldenoert.

Shalom en Moi, een tentoonstelling over de joodse inwoners van het Westerkwartier, door Willy van der Schuit

Het derde artikel dat aan Shalom en Moi wordt gewijd is een historische onderbouwing van de tentoonstelling door historica Willy van der Schuit. Ze geeft een prachtig beeld van de grote joodse gemeenschap in het centrum van Leek. Eén van de conclusies is dat de Joden midden in de Leekster samenleving stonden in de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

Emslandkampen, door Agaath Biesma

De Historische Kring en met name ons bestuurslid Agaath Biesma, organiseerde een excursie naar de Emslandkampen in het Emsland, even over de grens in Duitsland. Agaath doet verslag van een indrukwekkende excursie naar de kampen waar veel Moorsoldaten omkwamen, zowel Duitsers, Russen als Polen.

De eerste Stolpersteine in Leek, een fotoreportage

In beeld wordt weergegeven hoe op 30 oktober 2015 en op 3 november 2015 de eerste 15 Stolpersteine in Leek werden gelegd. Twee indrukwekkende bijeenkomsten.

Historische Kring Gemeente Leek en omstreken bestaat 30 jaar.

Een afdruk van het Nieuwsblad van het Noorden van 29 april 1986. Een artikel over dat in Leek een Historische Kring is opgericht.

Gevelbeschildering Denneboom ’t Piepke leek.

Tenslotte wordt er een afdruk getoond van de tekst en de illustraties ter verduidelijking van de reclamemuurschildering op het voormalige pand van Denneboom op het glas van de deur van het pand van Schuiling.