Historische Kring gemeente Leek e.o.

Korte  inhoud  Historisch Leek 30-04, oktober 2016 

 (De samenvatting van eerdere nummers vind u in het menu links bij "Kwartaalbad")

omslag30 01Als die eikenboom kon praten, Kees Kleiker als onderduiker in de oorlog 1940-1945, deel 4, door Jacob en Geert Kleiker

De broers Kleiker vervolgen hun verhaal over onderduiken in WO II. De titels van de verschillende hoofdstukjes geven aan waar het deze keer over gaat:

Buren familie Tel
Bezoek van zijn moeder en zus
Terug naar Terheijl 32
Hulp aan onderduikers;
de Distributiestamkaart
Tweede distributiestamkaart
Fokke de Vries en zijn dubbele moraal
Vrijstelling van arbeidsdienst.

Door het lezen van dit persoonlijke familieverhaal krijg je een realistisch beeld van het leven tijdens de tweede wereldoorlog in Lettelbert en Pasop en omgeving.

Leuringh, een vooraanstaande familie in Vredewold, deel 3, door Sikke Cazemier

Dit deel begint met het vermelden van het afbranden van de historische boerderij Sintmaheerd van – ooit – de familie Leuringh op dinsdag 26 juli 2016.
In dit vervolgverhaal van Cazemier gaat het over Johannes Hendericus Leuringh (1772-1863), als landbouwer en landeigenaar en als vervener. Een artikel uit het Nieuwsblad van het Noorden gaat over de boekweitlanden bij het Bolmeer.Toentertijd werd ook door Leuringh, boekweit verbouwd.

Leekster orgelhistorie (15 jaar later), door Victor Timmer

In de jaren ’90 van de vorige eeuw gaf  Timmer een impressie wat er aan orgels in kerk en kapellen in de gemeente Leek stond en misschien nog wel staat. Het orgelbezit is veranderd. Timmer beschrijft op interessante wijze de huidige orgels in de diverse kerken. Een overzicht: Boerakker, gereformeerde kerk; Leek, Nienoordse kapel op de Dam; Midwolde, dorpskerk, grote orgel; Midwolde, dorpskerk, koororgel; Tolbert, dorpskerk, grote orgel; Uniek kabinetorgel dat in de Tolberter kerk staat. Van dit laatste kabinetorgel geeft Timmer een korte beschrijving en in een laatste hoofdstuk vertelt hij over restauratieplannen van het kabinetorgel. Intussen is het kabinetorgel gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen.

Rondblikken’ in Leek en omstreken, door  de redactie.

Onder redactie van ‘Blikvanger’ Johan A. Bodewes (later Jaap J. Homan) verschenen er in de laatste kwart van de vorige eeuw veel historisch getinte afleveringen in de rubriek ‘Noorder Rondblikken’ in het Nieuwsblad van het Noorden. Oud nieuws in de provincies Groningen en Drenthe werd in historisch perspectief gezet. Op gezette tijden zullen in Historisch Leek één of meer afleveringen, die betrekking hebben op Leek en omstreken, worden geplaatst. In dit nummer twee afleveringen:

Rijtuighouders in het begin van deze eeuw
Twee jachtvrienden als stropers.