Historische Kring gemeente Leek e.o.

Korte  inhoud  Historisch Leek 31-01, januari  2017

 

Als die eikenboom kon praten. Kees Kleiker als onderduiker in de oorlog 1940-1945, deel 5 (slotaflevering) , door Jacob en Geert Kleiker

De broers Kleiker vervolgen hun verhaal over onderduiken in WO II.

Deze keer beginnen de broers met een tekst waarin beschreven wordt hoe Goitse van der Werff in de oorlog omkwam, ook het verslag van de begrafenis zoals die in een regionale krant wordt beschreven, wordt afgedrukt. Een indrukwekkend verhaal over de dood van Van der Werff in Een. Het artikel eindigt met het vertellen over de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog in het Westerkwartier.
Al met al prachtige afleveringen van “Als die eikenboom kon praten”. Misschien moeten de afleveringen nog eens gebundeld worden in een boek.

Leuringh, een vooraanstaande familie in Vredewold, deel 4, door Sikke Cazemier

In dit deel van Cazemiers studie over de Leuringhs, worden de kwaliteiten en activiteiten van Leuringh beschreven: J.H.Leuringh als ‘plantkundige’, J.H.Leuringh als historicus, J.H.Leuringh als veedokter, J.H.Leuringh en de mechanisatie van de landbouw, J.H.Leuringh als kalkbrander, J.H.Leuringh als houtverkoper, J.H.Leuringh als kandidaat-kamerlid, J.H.Leuringh als belastingbetaler en J.H.Leuringh als werkgever.
Cazemier toont hiermee aan dat Leuringh een man was met veelzijdige kwaliteiten, zowel praktisch als bestuurlijk.

De fatale beroving op Kees Reijntjes in 1936, door Bert Zuiderveld

Op beeldende wijze weet de auteur te vertellen over de nog altijd spectaculaire beroving van een prominent inwoner van Leek in 1936: Kees Reijntjes.
De beroving van de als rijke man bekend staande Reijntjes, kreeg veel aandacht in de toenmalige pers, natuurlijk ook omdat de beroving fataal afliep voor Reijntjes.
Cornelis Reijntjes stierf op 2 december 1936 en werd in Midwolde begraven. Zijn grafsteen is nog steeds te zien.

Rondblikken’ in Leek en omstreken,  van de redactie.

Onder redactie van ‘Blikvanger’ Johan A. Bodewes (later Jaap J. Homan) verschenen er in de laatste kwart van de vorige eeuw veel historisch getinte afleveringen in de rubriek ‘Noorder Rondblikken’ in het Nieuwsblad van het Noorden. Oud nieuws in de provincie Groningen en Drenthe werden in historisch perspectief gezet. Op gezette tijden zullen in Historisch Leek één of meer afleveringen, die betrekking hebben op Leek en omstreken, worden geplaatst.

In nummer 1, januari 2017 een aflevering van 28 februari 1984 “Boerenleven in het Westerkwartier”. Het gaat deze keer over de grote veranderingen die zich in de laatste eeuw hebben voorgedaan in het Westerkwartier. Aanleiding tot dit verhaal is het verschijnen van het boek van Alida de Vries uit Zevenhuizen “Er is veel veranderd in honderd jaar.”