Historische Kring gemeente Leek e.o.

Jan Ernst Douma  - 500 jaar reformatie in het Westerkwartier

 

reformatie

 In museum Nienoord is op zaterdag 28 oktober de tentoonstelling met bovengenoemde titel geopend.
De tentoonstelling is opgebouwd rond  tekeningen van alle (83) kerken in het Westerkwartier, van de hand van de Leekster kunstenaar Jan Ernst Douma; verder wordt rond een aantal thema's de Reformatie in het Westerkwartier in zeven nissen in beeld gebracht. Te zien zijn statenbijbels, avondmaalsbekers, zendingsbussen, een doopvont, een rouwbord, er is een powerpointpresentatie over de geschiedenis van  de reformatie, aan de hand van schoolplaten van J. H. Isings.
Aan de tetoonstelling is bijgedragen door historische verenigingen en kerkgenoot- schappen in het Westerkwartier.
Na een inleiding door Geert Pruiksma, directeur van het museum, werd de tentoonstelling geopend door burgemeester Berend Hoekstra van Leek. De muzikale omlijsting werd verzorgd door het  Peizer kamerkoor.
Op de ledenvergadering van de Historische Kring, twee dagen eerder, was al het eerste exemplaar van de tentoonstellingsuitgave van ons kwartaalbad uitgereikt aan de kunstenaar.
Deze  speciale uitgave:  "Het religieuze landschap in het Westerkwartier",  is op de tentoonstelling te verkrijgen voor € 5,-


De tentoonstelling is geopend tot 18 maart volgend jaar, en geopend op vrijdag t/m zondag van 13:00-17:00 h; in kerst -en voorjaarvakantie van dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 .