Historische Kring gemeente Leek e.o.

korte de inhoud van Historisch Leek oktober 2018, jaargang 32 nummer 4  

Het tragische leven van Anna Wilhelmina, kleindochter van Anna van Ewsum, door Wouter van Schie

Wouter van Schie schreef het prachtige boek “Anna van Ewsum. Haar afkomst, har leven, haar wereld. Dit artikel, ook van Wouter van Schie, is grotendeels gebaseerd op zijn boek.
Anna van Ewsum kreeg samen met haar tweede echtgenoot Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen, een zoon die volwassen werd, Carel Ferdinand die huwde met Francoise Zoete de Laecke van Villers. Ze kregen drie dochters. Dit artikel gaat over het leven van de oudste dochter Anna Wilhelmina. Vanaf haar huwelijksdag met graaf Anton II von Aldenburg, moet haar leven een aaneenschakeling van verdriet en ellende zijn geweest. Wouter vertelt over haar korte leven, ze stierf op 27-jarige leeftijd.

De historie van VEV ’67 van 1992-2017, deel 3 Slot, door Jan Jacob Boer

In dit derde en laatste deel over de historie van VEV’67 van 1992-2017, schrijft Jan jacob boer over de laatste jaren van VEV’67. De periode dat de voetbalclubs hun wedstrijden speelden op het nieuwe sportpark in Oostindie. Veel bekende VEV-namen passeren de revue en de successen van de clubs worden besproken.

De Balkhoeve, een onwaarschijnlijk verhaal over de restauratie van een sloopboerderij, door Maarten Streefland

Zoals de titel al aangeeft: een onwaarschijnlijk verhaal over een boerderij die gesloopt zou worden tot de opening van een prachtige leerlingenruimte bij de Lindenborg, voorheen de Waezenburg. De boerderij “de Balkhoeve”, genoemd naar de laatste eigenaar-boer Balk, aan de Waezenburglaan, stond naast de school, nu onderdeel van  de regionale scholengemeenschap de Borgen.

De boerderij zou worden gesloopt in de jaren ’80 van de 20e eeuw.Twee docenten Jan Ernst Douma en Maarten Streefland namen het initiatief om de boerderij te restaureren en om te vormen tot een ontmoetingsplek voor leerlingen van de school. Een discussiestuk voor alle geledingen van de school was de start van een succesvolle actie die uitliep op de opening van de vernieuwde Balkhoeve in 1988. Het succesverhaal wordt hier verteld door Maarten Streefland, indertijd conrector van de Waezenburg.