Historische Kring gemeente Leek e.o.

korte de inhoud van Historisch Leek januari 2019, jaargang 33  nummer 1 

 

Adieu gemeente Leek; dag gemeente Westerkwartier, deel 1: een eerste, historische kennismakingdoor Geert Hadders

Per 1 januari 2019 is de gemeente Leek opgegaan in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Samen met Marum, Zuidhorn en Grootegast en ook nog met Garnwerd en Ezinge e.o.
Onze redacteur heeft op zich genomen om allerlei aspecten te beschrijven van de nieuwe gemeente. In deze aflevering beschrijft hij voormalige gemeenten als Aduard, Hoogkerk, Oldehove en De Leek. Gemeenten die in de 19
e eeuw nog zelfstandig waren. Een mooi overzicht van de geschiedenis van de gemeenten van het Westerkwartier!

Op malariavrije zandbodem… door Geert Hadders/Jan Reinders

Het verhaal met bovengenoemde titel werd gepubliceerd in het Nieuwsblad van het Noorden. De auteur is Jan Reinders. Hij heeft zo’n 55 columns geschreven voor het Nieuwsblad. Geert Hadders schrijft een inleiding op de wekelijkse verhalen van Jan Reinders. Eén ervan wordt hier gepubliceerd, deze gaat over Leek. Rijke Groningers bezochten Leek.

Wandelen over de rand van het Drents Plateau, uit Noorder Rondblik 16-01-1967

In de jaren ’80 verschenen er diverse Knapzakroutes, wandelingen door Drenthe met uitleg over de te volgen route.
Hier gaat het over een wandelroute door Nietap, Leutingewolde, Nieuw-Roden, Oostindië en Terheyl. Over alle plaatsen wordt iets verteld. Een mooi overzicht van de historie van het gebied dicht bij Leek. Een route om te lopen. Het boekje is misschien nog wel te koop.

Tussen de scherven, In gesprek met Ernst Taayke, beheerder van het archeologisch depot in Nuis. door Joost Eskes

In Nuis staan loodsen waarin het Noordelijk Archeologisch Depot is gevestigd, en waar jaar en dag bodemvondsten worden verzameld, beschreven en geanalyseerd. Via de website www.nadnuis.nl kun je de vondsten zien. Joost eskes loopt met de beheerder Ernst Taayke door het depot en die vertelt over de verzamelingen, over wierden, potten, bekers en aardewerk maar ook planken van oude veenwegen en beenderen. Een zeer interessant verhaal over een depot dat zo dichtbij bestaat en zo onbekend is bij velen.