Historische Kring gemeente Leek e.o.

 

 

Korte de inhoud van Historisch Leek  oktober 2020,
jaargang 34 nummer 4

Tjalk ’Jonge Anno’ (ex-De jonge Onno), door Ciska de Ruiter

Schipper Roelf Eizes uit de Wilp voer en woonde met zijn gezin aan boord van zijn schip. In 1878 werd het schip betrokken bij een aanvaring in het Hoendiep: rouw!

Over het schip gaat dit prachtige, historische verhaal. Het behoort bij de verhalen over de scheepvaart in Leek en omgeving!

 

Oostwold in mijn jeugd, door Klaas Kuipers

Klaas vertelt het verhaal over zijn familie in Oostwold. Zoon van een familie die schipper was op een steilsteven-schip. Over het dorp Oostwold, de school, de strokartonfabriek aldaar en de bakker en de manufacturier. Een verhaal over hoe het vroeger was in een dorp, zoals in Oostwold.

 

Aan de weg van Roden naar Leek en andere tolhuisinformatie uit de buurt, Verschillende schrijvers

Naar aanleiding van een Noorder Rondblik met informative over tolhuizen in het algemeen, kwamen al snel de tolhuizen rondom Roden in beeld.Vier afzonderlijke artikelen vormen samen een goed beeld van vervoer over tolwegen uit de tweede helft van de 19e eeuw en direct daarna en de te passeren tolhuizen. Dit verhaal gaat over de tolhuizen in Peizerpol, Roderwolde, Nietap, Leek en Peize.

 

R.Heys: Midwolder kerk vol historie

De kerk in Midwolde. Historie alom. De naam van meester Heys wordt altijd genoemd. Hij was ooit voorzitter van de commissie Midwolde van Stichting Oude Groninger Kerken. Hij was ooit hoofd der school in het dorp. Nog altijd is het boekje dat hij schreef de basis voor de verhalen die de rondleiders vertellen in de kerk: “Rondleiding door de kerk van Midwolde”.

 

Adieu gemeente Leek; dag gemeente Westerkwartier (deel 7), door Geert Hadders

Alle afleveringen over de nieuwe gemeente Westerkwartier moeten echt eens gebundeld worden tot een boek. In aflevering 7 verhaalt Geert Hadders over Vredewold, een overveende zandrug. Vredewolds oorsprong ligt in de rivier De Oude Riet en de Schipsloot. Belangrijke wateren m.b.t. het ontstaan van plaatsen als Tolbert.