Hoofd Menu
meest recente artikelen
Millingaheerd, door Siebrand Homan
Historisch Leek 25-2, april 2011
Bijna op de grens met het dorpsgebied van Tolbert stond in Midwolde aan de Postweg Groningen-Lemmer, nu de Hoofdstraat, een boerderij die i.v.m. de aanleg van Nienoordsrand het veld moest ruimen. De boerderij is afgezien van de naam die zelfs bij de laatste bewoners niet bekend was, ook interessant vanwege de blote eigenaar gedurende langere tijd.
In 1832 volgens de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafels (OAT)1: gemeente Leek sectie C Midwolde nummer 749, eigenaar: Jakob Pieters de Boer.
Volgens de volkstelling 18302: huisnummer 10. Bewoners: Jakob Pieters de Boer en zijn zuster(?) Ebeltje Pieters de Boer en hun werkboden Pieter J. Zuur en Trijntje H. Dijk. Tot Millingaheerd behoorden volgens de eerste notariële akten sinds de invoering van het kadaster in 1832 de volgende sectie- en perceelsnummers met de erbij staande grootte in hectare, are en centiare en het volgende grondgebruik:
Hoogte op kleur, een potkleilandschap,
door Wim Boetze en Ben Westerink; kaart: Anke van der Helm
Historisch Leek 24-3, augustus 2010

In 2005, het jaar waarin Enumatil op het omslag van Historisch Leek de primeur had, was al in het beoogde manco dat er met de jaargang Nietap zou kunnen ontstaan, voorzien. Dat met dank aan Noorderbreedte, een twee-maandelijks onafhankelijk tijdschrift over Noord-Nederland.
In jaargang 29, nummer 3, mei-juni 2005 verscheen in de rubriek Hoogte op kleur een beschrijving van een bijzonder landschap waarin een hoogtekaart als beeldvormer diende.
Nietap, zo is op het omslag reeds gebleken, is hierop moeiteloos te lokaliseren. Voor het publiceren hiervan is toestemming verkregen van de hoofdredacteur van Noorderbreedte. Waarnemers van details zal opgevallen zijn dat bij deze jaargang de paginahoge kleurencodering van de Groninger hoogtelijnenkaart op het achteromslag ontbreekt. Bij deze nieuwere kaart hoort een andere, veel kleinere kleurencodering. Volgend jaar (Oostwold) en de twee jaren daarna (Tolbert en Zeven-huizen) komt de kaart van de Groninger PPD weer in beeld.
Dat doet evenwel geen enkele afbreuk aan deze fraaie tussenoplossing, waar ook nog een verhaal aan vast zit. Het verhaal van een potkleilandschap.
Tot zover de inleiding van de redacteur.
Oostindie of (toch) Oostindië? - door Geert Hadders
Historisch Leek 23-3, juli 2009

Midwolde omstreeks 1830 - Siebrand Homan
artikel van de maand, uit Historisch Leek 15-5, september 2001
In de Franse tijd (1795-1813) werd het kadaster ingevoerd. Door dit grondregister werd vastgelegd wie de eigenaar van de grond en hoe groot een perceel was. Daarover kon dan vervolgens belasting worden geheven. Het kadaster maakt een evenredige heffing van belastingen mogelijk. Nog steeds bepaalt de overheid op grond van de kadastrale gegevens hoeveel onroerend zaakbelasting en hoeveel waterschapslasten betaald moeten worden.
Toen Nederland in 1810 bij Frankrijk werd ingelijfd werd ook hier de Franse wetgeving van kracht. In 1811 werd volgens de richtlijnen van het “Receuil Méthodique” begonnen met de werkzaamheden.
Na de onafhankelijkheid in 1813 werd de belastingen op grondeigendom gehandhaafd.
Voorheen het Holmerpad
Op weg naar een tweede 'leven' ?
Over het ontstaan van het Holmerpad
Copyright Commissie Gemeentelijke Monumenten Leek.
Geert Hadders

De Franse kaarten van de gemeente Leek deel 2, door Siebrand Homan
Historisch Leek 17-1, december 2002

Lees meer