Hoofd Menu
meest recente artikelen
De tijdelijke verhuizing van o.b.s. De Nijenoert - Geert Hadders
Historisch Leek 22-3, juli 2008

'Geen programma' stond er duidelijk bij vermeld. Het was een laatste mogelijkheid voor leerlingen, leerkrachten, ouders en anderen die ooit bij deze school betrokken waren, afscheid te kunnen nemen van het gebouw. In de eerste week van maart vond de tijdelijke verhuizing naar de nieuwe woonwijk Oostindie plaats. Slopershamers kunnen hun werk gaan doen. Wanneer alles volgens plan verloopt, staat er in augustus 2009 een nieuw schoolgebouw waar de oude school heeft gestaan.
Lees meer
de Landbouwhuishoudschool in Tolbert, door Catrien Veeze
Historisch Leek 17-1, december 2002

Lees meer
Een ongeletterde meester, door Jan Oldenhuis
Historisch Leek 18-1, december 2003

Van Groningen naar het Westerkwartier kan men van aardige hoekjes en vergezichten genieten. Een ervan is wel het dorp Oostwold. Het zonnige gezicht, dat ons hier op het oude kerkje achter het groen geboden wordt, zal voor velen een verrassing zijn (uit Het Noorden in Woord en Beeld, 11 oktober 1929).
In het voorjaar van 1795 zijn de heer van Nienoord en zijn knecht Harm Hendriks aan het vissen, waarschijnlijk op het Leekstermeer. Terwijl ze zo druk bezig zijn komt er iemand op hen af met de boodschap dat de koster- en schoolmeestersplaats vacant is. Tegelijkertijd krijgt de heer van Nienoord het verzoek als collator van de kerk van Oostwold om de vacature zo snel mogelijk te vervullen.
Als de boodschapper vertrokken is, kijkt de heer van Nienoord zijn knecht een ogenblik aan. Dan zegt hij: "Harm, jongen, dit is jouw kans, jij moet schoolmeester in Oostwold worden". Harm kijkt verschrikt op en zegt: "Meneer dat kan ik niet want ik heb eigenlijk nooit goed leren lezen en schrijven". De heer van Nienoord lacht de bezwaren weg en zegt: "Kunnen lezen en schrijven is in Oostwold helemaal niet van belang! Jij wordt daar schoolmeester en je krijgt ook een andere naam. Je zult in vervolg Polsbroek heten, omdat je zo goed in het water polsen kunt".
Lees meer
Johannes Hendrik Hasper, door Teun Koops
Historisch Leek 14-4, juni 2000
In Waardeel, Drents Historisch Tijdschrift, 19-3, 3e kwartaal 1999 wordt een voor die tijd ongetwijfeld markant figuur uit het Zevenhuister maatschappelijke leven besproken. Johannes Hendriks Hasper was onderwijzer aan de hoofdschool te Zevenhuizen van 1807 tot en met 1815 en is daarmee wellicht de eerste Zevenhuister waarover inmiddels veel gegevens zijn vastgelegd.
Lees meer
Lees meer