Historische Kring gemeente Leek e.o.

De tijdelijke verhuizing van o.b.s. De Nijenoert - Geert Hadders

Historisch Leek 22-3, juli 2008


reunie.jpg Het was een bijzondere re√ľnie op 8 februari 2008. Zo'n 350 personen hadden gehoor gegeven aan de oproep tot een instuif die dag van 17.00 tot 19.30 uur.
'Geen programma' stond er duidelijk bij vermeld. Het was een laatste mogelijkheid voor leerlingen, leerkrachten, ouders en anderen die ooit bij deze school betrokken waren, afscheid te kunnen nemen van het gebouw. In de eerste week van maart vond de tijdelijke verhuizing naar de nieuwe woonwijk Oostindie plaats. Slopershamers kunnen hun werk gaan doen. Wanneer alles volgens plan verloopt, staat er in augustus 2009 een nieuw schoolgebouw waar de oude school heeft gestaan.

Lees meer

de Landbouwhuishoudschool in Tolbert, door Catrien Veeze

Historisch Leek 17-1, december 2002

huishoudschool02.jpg In de periode van het 8-jarig lidmaatschap van de raad, heb ik mijn voorstel om een huishoudschool in Tolbert te krijgen, werkelijkheid zien worden. Dat ging niet zonder slag of stoot. In de eerste plaats wilde Roden ook graag die school en de landbouwhuishoudschool in Zuidhorn was er ook niet content mee. Wat heb ik vaak gebeld met juffrouw Mag-Meyer van het landbouwhuis, waar we veel steun van ondervonden.
Lees meer

Een ongeletterde meester, door Jan Oldenhuis

Historisch Leek 18-1, december 2003


oostwold11.jpg
Van Groningen naar het Westerkwartier kan men van aardige hoekjes en vergezichten genieten. Een ervan is wel het dorp Oostwold. Het zonnige gezicht, dat ons hier op het oude kerkje achter het groen geboden wordt, zal voor velen een verrassing zijn (uit Het Noorden in Woord en Beeld, 11 oktober 1929).

In het voorjaar van 1795 zijn de heer van Nienoord en zijn knecht Harm Hendriks aan het vissen, waarschijnlijk op het Leekstermeer. Terwijl ze zo druk bezig zijn komt er iemand op hen af met de boodschap dat de koster- en schoolmeestersplaats vacant is. Tegelijkertijd krijgt de heer van Nienoord het verzoek als collator van de kerk van Oostwold om de vacature zo snel mogelijk te vervullen.
Als de boodschapper vertrokken is, kijkt de heer van Nienoord zijn knecht een ogenblik aan. Dan zegt hij: "Harm, jongen, dit is jouw kans, jij moet schoolmeester in Oostwold worden". Harm kijkt verschrikt op en zegt:
"Meneer dat kan ik niet want ik heb eigenlijk nooit goed leren lezen en schrijven". De heer van Nienoord lacht de bezwaren weg en zegt: "Kunnen lezen en schrijven is in Oostwold helemaal niet van belang! Jij wordt daar schoolmeester en je krijgt ook een andere naam. Je zult in vervolg Polsbroek heten, omdat je zo goed in het water polsen kunt".

Lees meer

Johannes Hendrik Hasper, door Teun Koops

Historisch Leek 14-4, juni 2000


In Waardeel, Drents Historisch Tijdschrift, 19-3, 3e kwartaal 1999 wordt een voor die tijd ongetwijfeld markant figuur uit het Zevenhuister maatschappelijke leven besproken. Johannes Hendriks Hasper was onderwijzer aan de hoofdschool te Zevenhuizen van 1807 tot en met 1815 en is daarmee wellicht de eerste Zevenhuister waarover inmiddels veel gegevens zijn vastgelegd.
Lees meer