Nienoord

Caspar van Ewsum1639

Name
Caspar van Ewsum
Death of a fatherWigbolt II van Ewsum
January 31, 1584
Quality of data: 0
Burial of a fatherWigbolt II van Ewsum
February 14, 1584
Quality of data: 0
Occupation
Drost van het Landschap Drenthe
from 1599 to January 1599

Quality of data: 0
Note: aangesteld door de prins van Oranje
MarriageAnna van der DoesView this family
July 25, 1600

Quality of data: 0
Note: Hun huwelijkscontract is van 28-05-1600.m in 1584 wel ten deel gevallen, doch de financi+½le toestan…
Death of a sisterAnna van Ewsum
1617

Quality of data: 0
Death of a wifeAnna van der Does
1626

Quality of data: 0
Death of a sonJohan van Ewsum
August 25, 1633

Quality of data: 0
Death of a daughterSybilla van Ewsum
1636
Quality of data: 0
Note: opschrift grafkist:
Death of a daughterAnna Josina van Ewsum
May 25, 1636

Quality of data: 0
Marriage of a childWillem van EwsumMargaretha Beata Freitagh zu G+ÂdensView this family
March 13, 1638

Quality of data: 0
Occupation
commandant van de vesting Coevorden

Quality of data: 0
Note: tevens colonel van het regiment te voet der Stad Groningen en Ommelanden
Death May 23, 1639

Quality of data: 0
Note: opschrift grafkist:
Burial
Quality of data: 0
Family with parents - View this family
father
mother
Marriage: September 11, 1554
himself
brother
brother
brother
sister
sister
sister
brother
Family with Anna van der Does - View this family
himself
wife
Marriage: July 25, 1600
son
son
son
daughter
daughter

Occupation

aangesteld door de prins van Oranje

Marriage

Hun huwelijkscontract is van 28-05-1600.m in 1584 wel ten deel gevallen, doch de financi+½le toestand van de familie was door opoffering van Wigbolt II en Caspar ten dienste van hun vaderland zodanig verzwakt, dat zijn benarde omstandigheden hemer te gaan tot verkoop van Nienoord. Nienoord werd op 8 juli 1606 openbaar verkocht. Jonker Johan Bevernink uit Utrecht werd de nieuwe eigenaar.rlijke handelingen van Johan BeverninkÔÇÖs makelaar kon hij Nienoord niet ontvangen. De Nienoordse goederen werden op 25 augustus 1607 opnieuw geveild en de vorige eigenaar, Caspar van Ewsum, kocht Nienoord terug.md kwam, werd Ulrich van Panhuys van Nienoord weggejaagd. Met zijn gezin betrok hij een woning in de Nieuwe Boteringestraat (Westzijde) te Groningen. Ulrichs wensdroom, het beheer over een omvangrijk landgoed plus de uitoefening van de bijbehorende heerlijke rechten, was nu ten einde. Nienoij echter niet. ÔÇÿNee, eens zal ik Nienoord bezitten en er terugkerenÔÇÖ, zou hij zijn zwager hebben beloofd.

In 1846 vernielde Folef, in een psychische depressie verkerend, de door Hermannus Collenius geschilderde familieportretten in de borg en een paar jaar later, op 23 januari 1850, stak hij in een vlaag van verstandsverbijstering de boroor ÔÇÿDe Nienoord nu een troosteloos geheel is geworden met een verkoold koetshuis en oranjerieÔÇÖ zoals in de Provinciale Groninger Courant van 25 januari 1850 stond geschreven. Na de brand verhuisde Folef naar Helpman. De borg werd niet hersteld. In Helpman kwam Folef onder toezicht van door Ulrich aangestelde huisbewaarders te wonen.

Na een paar jaar verhuisde Ferdinand Folef naar een woning in de Nieuwe Boteringestraat (oostzijde), schuin tegenover UlrichÔÇÖs woning. Hier kon Ulrich zijn zwager ÔÇÿin de gaten houdenÔÇÖ. Nienoord mocht niet aan zijn neus voorbijg

op 11 juli 1881 startte Abraham met de bouw van een villa voor hem en zijn gezin aan het Hereplein te Groningen.

Op 12-01-1886 verkreeg Abraham uit de nalatenschap van zijn oom, Ferdinand Folef von Inn- und Kniphausen, de tot ru+»ne geworden borg ÔÇÿNienoordÔÇÖ. De borg was vanaf 1850, nu als gevolg van brandschade, opnieuw vele tientallen jareeest. Nog in hetzelfde jaar 1886 liet Abraham op de oude fundamenten van de borg, in dezelfde stijl als zijn huis aan het Hereplein te Groningen, een nieuw ÔÇÿNienoordÔÇÖ bouwen. In 1887 liet Abraham zijn ÔÇÿNienoordÔÇÖ aan de zuidkae en terras. in 1891 liet hij de borg met een torenvleugel uitbreiden.

Hobbe woonde met zijn gezin in huize ÔÇÿKlein NienoordÔÇÖ, thans in gebruik als gemeentehuis van Leek.

Occupation

tevens colonel van het regiment te voet der Stad Groningen en Ommelanden

Death

opschrift grafkist:

CASPAR VAN EWSUM HEERE VAN NIENOORT VREDEWOLDT ENDE NOORTWIJCK DROSSART VAN COEVERDEN ENDE DES LANTSCHAP DRENTHE COLONEL OBIJT 1639 OP HEMELVAERTSDAGH

Vanaf het einde van de 16e eeuw, begin 17e eeuw was het gebruikelijk dat na het overlijden van een bijzonder iemand een rouwbord werd gemaakt waarop veelal de wapenschilden en de levensdata van de overledene stonden. Het bord werd dae overledene uit huis werd gedragen boven de ingang van het huis gehangen en vervolgens in de rouwstoet naar de plaats van de begrafenis meegedragen en na de begrafenis aan de muur in de kerk opgehangen. Dit gebruik duurde tot aan dee Bataafse Republiek in 1795, toen alle heraldieke pronkstukken uit de kerken moesten verdwijnen. Na de val van Napoleon in 1813 werden de rouwborden, voorzover nog aanwezig, weer in de kerken opgehangen. Vanaf het einde van de 16e eeuw hadden de borden het model van een vierkant, dat aan een van de punten werd opgehangen. Later kregen ze het model van een rechthoek, waarvan de zijkanten soms met beeldhouwwerk werden versierd. In 1639, bij het overlijden van Caspar van Ewsum, werd voor een Nienoord-bewoner voor het eerst een rouwbord vervaardigd. Het had het model van een vierkant. Caspar van Ewsums rouwbord hangt bij binnenkomst van de kerk te Midwolde aan de rechterzijde.

Note

1 RIN 45

1 TITL Heer van Nijenoorth, Vredewolt en Noortwijck

1 TITL Heer van Nijenoorth, Vredewolt en Noortwijck

Media object
rouwbordCasparvanEwsum.jpg
Format: image/jpeg
Media object
rouwbordCasparvanEwsum.jpg
Format: image/jpeg