Historische Kring gemeente Leek e.o.

Hoogte op kleur, een potkleilandschap,
door Wim Boetze en Ben Westerink; kaart: Anke van der Helm
Historisch Leek 24-3, augustus 2010

 

hoogtelijnenNietap.jpgWie systematisch fragmenten van een hoogtelijnenkaart van de provincie Groningen gebruikt om er het omslag van Historisch Leek mee op te sieren, weet dat er problemen komen wanneer Nietap aan de beurt is. De Groninger Provinciale Planologische Dienst tekende het aan Drentse zijde van de provinciegrens liggende dorp wel in, maar gooide het niet tot de provincie Groningen behorend op wit (zie het bijgevoegde kaart-fragment). Dat is weer eens wat anders dan een televisiescherm dat bij een storing of calamiteit op zwart kan gaan.

In 2005, het jaar waarin Enumatil op het omslag van Historisch Leek de primeur had, was al in het beoogde manco dat er met de jaargang Nietap zou kunnen ontstaan, voorzien. Dat met dank aan Noorderbreedte, een twee-maandelijks onafhankelijk tijdschrift over Noord-Nederland.
In jaargang 29, nummer 3, mei-juni 2005 verscheen in de rubriek Hoogte op kleur een beschrijving van een bijzonder landschap waarin een hoogtekaart als beeldvormer diende.
Nietap, zo is op het omslag reeds gebleken, is hierop moeiteloos te lokaliseren. Voor het publiceren hiervan is toestemming verkregen van de hoofdredacteur van Noorderbreedte. Waarnemers van details zal opgevallen zijn dat bij deze jaargang de paginahoge kleurencodering van de Groninger hoogtelijnenkaart op het achteromslag ontbreekt. Bij deze nieuwere kaart hoort een andere, veel kleinere kleurencodering. Volgend jaar (Oostwold) en de twee jaren daarna (Tolbert en Zeven-huizen) komt de kaart van de Groninger PPD weer in beeld.
Dat doet evenwel geen enkele afbreuk aan deze fraaie tussenoplossing, waar ook nog een verhaal aan vast zit. Het verhaal van een potkleilandschap.
Tot zover de inleiding van de redacteur.
Lees hier het hele artikel