Historische Kring gemeente Leek e.o.

Korte inhoud Historisch Leek 30-3, juli/augustus 2016

 

omslag30 01Als die eikenboom kon praten, Kees Kleiker als onderduiker in de oorlog 1940-1945, deel 3, door Jacob en Geert Kleiker

Jacob en Geert Kleiker vervolgen hun verhaal over onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. De laatste aflevering eindigde met het hoe de Duitsers radio’s vorderden en hoe deze maatregel werd omzeild.

In aflevering 3 vertellen de broers over razzia’s en de berichtgeving daarover. Kees Kleiker hield zich ook op bij de familie Donkerbroek op de Pasop, ook bij de buren, de familie Tel waren onderduikers, de situaties op beide boerderijen wordt beschreven, onder andere het maken van boter.

Leuringh, een vooraanstaande familie in Vredewold, deel 2 door Sikke Cazemier

Ook dit is een vervolgverhaal, over de leden van de vooraanstaande familie Leuringh uit Tolbert, Vredewold.

Johannes Hendericus Leuringh (1772-1863), werd als twintigjarige eigenerfde, al uitgenodigd voor de Staten van de Groninger Ommelanden. Een hele eer voor zo’n jonge man. Verder gaat het in dit artikel over de familie van moeders kant: de familie Alles, ook een belangrijke familie uit Tolbert.

Na de Franse revolutie werd J.H.Leuringh schout, later burgemeester van de gemeente Leek. Over het gezin Leuringh schrijft Cazemier ook in deze aflevering.

Sintmaheerd speelt een belangrijke rol in Sikke Cazemiers verhaal.

Boekverkoper bij Bronsema. Werken en wonen in Leek, begin jaren ’70 van de 20e eeuw, door Bob Jongschaap

Jongschaap was boekverkoper bij de boekhandel Bronsema in Leek. Jongschaap beschrijft hoe hij bij Bronsema werd benoemd en hoe hij er enkele jaren werkte. Hij verhuisde van Den haag naar Leek. Uitgebreid beschrijft hij zijn bemoeienis met de Leekster Courant en de drukkerij. Het verhaal geeft een prachtig beeld van Leek in de jaren ’70.

30 jaar Historische Kring gemeente Leek en omstreken 1986-2016.

Een klein berichtje in de Leekster Courant: “Maandagavond 28 april vond in café De Oude Bank aan de Tolberterstraat in Leek de oprichtingsvergadering van de Historische Kring Leek plaats”.

Historische route door Leek en Midwolde in 2016

Aankondiging van de start van de route die gereden wordt elke eerste zaterdag van de maand vanaf het Informatiecentrum van Nienoord. Ook de Streekproductenmarkt bij de boerderij Oosterheerdt wordt aangedaan.