Historische Kring gemeente Leek e.o.

Korte  inhoud  Historisch Leek 31-03, juli/augustus  2017

 (De samenvatting van eerdere nummers vind u in het menu links bij "Kwartaalbad")

Kroniek van de familie Kopinga, door Bert Zuiderveld

Regelmatig doet Bert Zuiderveld onderzoek naar Leekster families. Deze keer gaat het over de familie Kopinga. De familie woont al zo’n 300 jaar in en rondom (nu nog) de gemeente Leek. Drie weeskinderen kregen in het jaar 1812, toen er achternamen verplicht werden i.p.v. namen als Janszoon, Hendrikszoon, etc, de naam Kopinga. Die werd bedacht door hun voogd. Hoe hij aan de naam kwam is onbekend. Willem Kopinga woonde als 12-jarige in Tolbert. Bij hem begint het verhaal over de familie. Er verhuisden ook familieleden naar Canada, Jacobina Kopinga bezocht Nederland nog op hoge leeftijd en overleed op 103-jarige leeftijd.

Abraham Santee Leuringh 1796-1863, deel 2. door Sikke Cazemier

Sikke Cazemier gaat verder met het verhaal over de familie Leuringh Abraham Leuringh was een actief mens. Cazemier beschrijft zijn activiteiten; paardenliefhebber, burgemeester, vervener, landbouwkundige, boseigenaar en houtverkoper. Een belangrijk man in onze regio overleed in 1863.

Herinneringen aan het rijtuigenmuseum, door Reinder Hovinga

Het huidige museum Nienoord in Leek is de voortzetting van het Nationaal Rijtuigmuseum dat in 1957 werd opgericht, deels door leden van het studentencorps uit Groningen Vindicat. Er is een herinneringssteen voor de oprichters in de grote tuinhal van de borg Nienoord geplaatst. Enkelen van de oprichters hadden zelf al koetsen verzameld, die werden natuurlijk ingebracht in het nieuwe museum.
Reinder Hovinga geeft een historische blik op het ontstaan en het verdere reilen en zeilen van het museum, zoals hij het van dichtbij heeft meegemaakt.
Het artikel wordt afgesloten met een Noorder Rondblik over het boek dat Reinder Hovinga indertijd schreef ‘Jonker tussen wijntje en trijntje’, over jonker Folef von Inn- und Kniphausen.

Hendrik Borgers en Thië Aiso Lycklema á Nijeholt; verzetsmensen uit Leek, door Albert Graansma

Lycklema á Nijeholt was hoofd van de christelijke school, later Van Panhuysschool, te Leek en ook wethouder voor de AR. Borgers was garagehouder in Leek. Beiden hebben zich zeer actief ingezet in de Tweede Wereldoorlog als verzetsmensen. Albert vertelt daarover in dit artikel. Hij vraagt ook of er mensen zijn die misschien nog verhalen kennen over deze beide mannen.

Een vooruitblik, door Geert Hadders

Er wordt op de laatste bladzijde van Historisch Leek vooruitgekeken naar het oktobernummer dat volledig in het teken staat van de Reformatie in het Westerkwartier. Een tentoonstelling op basis van 83 tekeningen van kerkgebouwen in het Westerkwartier van Jan Ernst Douma, wordt gehouden in museum Nienoord van eind oktober 2017 tot ongeveer eind januari