Historische Kring gemeente Leek e.o.

uit HL jaargang 34 nr 4 oktober 2020

Aan de weg van Roden naar Leek en andere tolhuisinformatie uit de buurt

De inleiding
Naar aanleiding van een Noorder Rondblik met informatie over tolhuizen in het algemeen, kwamen al snel de tolhuizen rondom Roden in beeld. Vier afzonderlijke artikelen vormen samen een aardig beeld van vervoer op tolwegen uit de tweede helft van de negentiende eeuw en daarna. Er is hier en daar wellicht van enige overlapping sprake. Ook wordt duidelijk dat er soms verschil in tijd zit met betrekking tot een relevante gebeurtenis.
Het gaat om de volgende vier ‘de
len’:

 Lees het hele artikel als PDF

Historisch Leek 27-4, oktober 2013

Omdat de speciale uitgave van Historisch Leek over de Drachtster Tram uitverkocht is, plaatsen we hier ten behoeve van alle bezoekers van onze tentoonstelling die achter het net visten, de inhoud van dat nummer als PDF's. U kunt ze online lezen of downloaden.

inleiding: Honderd Jaar Drachtster Tram

1. Stoomtram deed historie herleven

2. Leekster Courant 28 april 1973

3. Weg van de meeste weerstand

4. Drachten-Groningen van de baan

 

 De tentoonstelling Drachtster Tram op RTV-Noord

tram01

Tentoonstelling Drachtster Tram

 

tram04

Ter begeleiding van het themanummer van Historisch Leek (helaas uitverkocht inmiddels) over  de Drachtster Tram is er  een tentoonstelling samengesteld. Deze was in december 2013 en januari 2014  te bezichtigen op de borg Nienoord.

De tentoonstelling was een doorslaand succes. In 10 dagen mochten we bijna 3000 bezoekers verwelkomen. Velen hadden leuke verhalen over de tram: een familielid was machinist geweest, of had gewerkt aan het onderhoud van het spoor, men was met de fiets tussen de rails terecht gekomen, had als kind eeneindje meegereden, was onder de - rijdende - tram  doorgekropen(1) etc.  Van één bezoeker ontvingen we een origineel stukje rails uit het traject.
hieronder een kleine fotoimpressie:
 


Tijdens de tentoonstelling werd doorlopend een  film van Tjerk Bekius over de Drachtster Tram vertoond. Hij gaat een aantal bezoekers met de mooiste verhalen interviewen, voor een aanvulling op zijn film, waarover iedereen vol lof was. De lange versie zal nog  bij diverse gelegenhedenin de regio vertoond worden.   

 Onderaan staat een korte samenvatting van die film. De gehele film is samen met ander materiaal over trams in Noord Nederland in de winkel van  nostalgienet.nl te koop.

 
 

In het najaar van 2014 zullen we opnieuw een tentoonstelling organiseren, ditmaal over de Leekster Courant, met o.a. demonstraties op een originele drukpers van drukkerij Bronsema.

Gevelstenen en scheepvaart

Op de laatste ledenvergadering op 27 november hield Martin Vinken (aansluitend bij  de scheepvaarttentoonstelling) een lezing over gevelstenen die te maken hebben met de scheepvaart. Hieronder enkele van deze gevelstenen.

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave

 

Opening Scheepvaarttentoonstelling

 

Op vrijdag 8 november werd In de haven van Leek de tentoonstelling 400 jaar scheepvaart in het Westerkwartiergeopend. De openingshandeling werd verricht door wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier.

Zie ook de website van museum Nienoord

Hier een foto-impressie