Historische Kring gemeente Leek e.o.

Een blijvend eerbetoon

logozwart

 Omdat de wandelgids, gedrukt in een  oplage van 500ex. is uitverkocht en niet wordt herdrukt, is hieronder de tekst als PDF te downloaden.

Het spoor volgen; van Leek naar Westerbork

 

 

Wandelingen Leek-Westerbork

Uit  het Westerkwartier.nl  

 

westerborkapril 2018 - In tien etappes volgen wandelaars de route Leek-Westerbork, waarlangs de Joodse inwoners van Leek in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.
Vorig jaar verscheen het wandelboek "Het Spoor Volgen; van Leek naar Westerbork". Tussen juli 1942 en september 1943 zijn de 61 joodse inwoners van Leek weggevoerd via Westerbork naar Auschwitz en andere kampen in het Oosten. Hen wandelboek is een blijvend "monument" voor de weggevoerde joodse burgers. Het traject is in 10 etappes af te leggen in de periode van 25 april tot en met 4 mei. Initiator Herman Oosterman uit Leek loopt de tocht in de periode waarin 75 jaar geleden nog Leekster joodse inwoners in Westerbork verbleven. Wie zich bij Herman wil aansluiten is van harte welkom.Op de eerste avond (25 april) eindigt de route op het gemeentehuis van Leek met een kleine ontvangst en een uitleg over het project van de Stolpersteine.

 Het spoor volgen - wandelroute van Leek naar Westerbork
tien wandelingen met een geschiedenis

 hetspoor

 2017 - Van september t/m november 2015 is in het museum Nienoord in Leek de tentoonstelling Shalom en Moi, over de Joden in het Westerkwartier en het Noordenveld gehouden.
Naar aanleiding hiervan - en op initiatief van Herman Oosterman - heeft de werkgroep WLW van onze vereniging een wandeling ontwikkeld die zoveel mogelijk de route volgt waarlangs  61 Leekster Joden in de Tweede Wereldoorlog naar Westerbork werden afgevoerd en daarna in Duitsland  vermoord.
De route is een blijvend eerbetoon aan deze Joden en is gemaakt onder verantwoordelijkheid van de Samuel Levistichting, IVN en de Historische Kring. De auteurs zijn Herman Oosterman; Edith Barf; Niels Berndes; Agaath Biesma et.all

De routebeschrijving  is opgenomen in een wandelgids Het spoor volgen - van Leek naar Westerbork,  uitgave Historische Kring 2017, ISBN: 978-90-7798-991-3, circa 120 pagina's, met 10 trajecten van in totaal 110 km, kaarten, informatie over de geschiedenis van de joden en veel foto’s.

 

Sponsorloop wandeling Leek – Westerbork

sponsorloop

2016 - De werkgroep WLW vordert goed. Het boekje waarin de wandeling beschreven wordt zal in de zomer van 2017 het licht zien
Maar om het boekje te drukken is geld nodig. Daartoe zijn er afgelopen weken twee sponsorlopen gehouden.
De eerste loop was op maandag 10 oktober en werd gedaan door ruim 200 leerlingen van de derde klassen van vestiging  Lindenborg van RSG de Borgen. De leerlingen wandelden de eerste etappe, een rondwandeling door Leek,  langs ‘joodse’ locaties in het dorp, zoals het voormalige tramgebouw (waar vandaan de joden vertrokken), het joodse schooltje en de joodse begraafplaats. Ook bij de woonhuizen en de winkels van omgekomen joden werd kort stilgestaan.
De routebeschrijving van deze wandeling  van ongeveer 7 km is voor € 2 verkrijgbaar bij in de bibliotheek van de de Historische Kring, elke zaterdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur.


wandelingVoorDe tweede loop was in de week van 24 t/m 28 oktober, Toen  wandelden de initiatiefnemer van de tocht, Herman Oosterman en een groepje enthousiaste wandelaars de overige etappes van Leek via Roden, Peize, Groningen, Haren, Zuidlaren, Assen en Hooghalen naar het kampterrein Westerbork in vijf dagen. De wandelaars werden op deze vijfdaagse wandeltocht gesponsord door familie, vrienden en sympathisanten.
Met beide tochten is een bedrag aan sponsorgeld opgehaald van €2.209,40. Maar er is nog meer geld nodig. Wilt u dit initiatief ook sponsoren, kijk dan op de website vanleeknaarwesterbork,nl, daar staat veel informatie over de tocht en het te drukken routeboekje. U kunt zich daar nu ook al voor intekenen tot 1 januari. U krijgt dan een korting van €3 op de eindprijs van het boekje. Die is na verschijning €12,95. Behalve de route staat in het boekje ook informatie over de joodse gemeenschappen in Leek, Groningen, Haren, Zuidlaren en Assen.

 

 

 

 

Eerste etappe ‘Wandelen Leek Westerbork’ is klaar

Uit " De Krant" 15 september 2015

HermanOostermanLEEK – Tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Shalom en Moi’ in Museum Nienoord is het eerste exemplaar van het wandelboekje ‘Wandelen Leek Westerbork’ uitgereikt aan Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting. Het Westerborkpad, een wandelroute van Amsterdam naar Westerbork, is gemaakt ter nagedachtenis aan de vanuit Amsterdam naar Westerbork weggevoerde Joden. Herman Oosterman uit Leek loopt deze route met zijn vrouw en kreeg het idee om voor de 61 Joden die vanuit Leek naar Westerbork zijn afgevoerd ook een wandeling te maken. ‘Ieder mensenleven dat zo eindigt is meer dan waard om er aandacht aan te schenken’, zegt Oosterman. ‘ Te lang heeft het geduurd voordat dit drama van de Tweede Wereldoorlog in volle omvang duidelijk is geworden. Nog zijn er mensen die er liever niet van willen horen. Daarom moet dit verhaal nu en in de toekomst worden doorverteld.’ De werkgroep ‘Wandelen Leek Westerbork’, gefaciliteerd door de Historische Kring Gemeente Leek ging ermee aan de slag. De route heeft een lengte van honderd kilometer. Elke stap voor een slachtoffer, zo lang is de rij van 102.000 Joden en andere slachtoffers die via Westerbork naar de vernietigingskampen zijn getransporteerd. De route van Leek naar Westerbork komt in een wandelboekje, dat 4,50 euro kost. Verkooppunten: Museum Nienoord in Leek, Bruna Leek en Boekhandel Daan Nijman in Roden.

Geslaagde opening expositie Shalom & Moi

uit infoleek.nl september 2015


De expositie Shalom & Moi is op donderdag 3 september officieel geopend door Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting. Het was een bijzondere middag mede door de drie sprekers en de grote opkomst van de genodigden.

overhandiging wandelingBurgemeester Berend Hoekstra nam als eerste het woord, vervolgens presenteerde Herman Oosterman als initiator van de Wandeling Leek – Westerbork het eerste boekje van deze wandeling. Tot slot nam Ronald Leopold het woord en zijn ontroerende toespraak maakte grote indruk op het publiek.

Ronald Leopold en burgemeester Berend Hoekstra openden vervolgens samen de deuren van de expositie voor de eerste bezoekers. De reacties van de genodigden waren lovend, men was zeer positief over de expositie die in woord en beeld het Joodse leven in de regio laat zien. Er was ruimte voor zowel een lach als een traan. Zo werd een Joods echtpaar lachend op de foto gezet onder de chuppa, vlak naast de tentoongestelde foto van hun trouwdag in 1972. Bij het overzicht van alle Joodse inwoners van het Westerkwartier en Noordenveld die de oorlog niet hebben overleefd, was de stemming weer heel anders. De foto van Rika Oudgenoeg die niet ouder dan 2 jaar is geworden en het verhaal van Mozes Cohen die zelfs op 86 jarige leeftijd niet de kans kreeg om in zijn eigen huis te sterven maken grote indruk.

De tentoonstelling Shalom & Moi is voor het publiek geopend van 3 september t/m 1 november van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.